Archiv 2010

Aufführung

TA HIŠA JE MOJA

Koroški Slovenec JANI OSWALD je ustvaril obširen pesniški opus. Njegova lirika gradi na temeljih. Tu konkretna poezija (vnuk Kurta Schwittersa, sin Ernsta Jandla). Tam dvojezičnost (slovesnko/nemško). Nadalje leposlovni citati (Rainer Maria Rilke ali John Cage). In glasbeni motivi (Am Brunnen vor dem Torso, Nieder schwing). Nazadnje cerkveni obredi (Rek qui jem, Akne:eus).

Jani Oswald zavrta v globino jezika in po njem, ga razkosa, sestavlja na novo, dvo- in večumnost sta mu v veselje, menjava med narečjem in pismenim jezikom, uvaja slovensko/nemške/angleške popačenke, ustvarja nov jezikovni (ne)smisel s pomočjo presenetljivih besednih iger, zarez, izpustitev in podvojitev. Se šali in poigrava, a je resen kot vsak dober klavn. Ne smrtno resen, podobno Ernstu Jandlu, gani in je ganljiv.

Spored vsebuje tako pesmi brez spremljave kot glasbene priredbe Oswaldowih besedil, kompozicije in glasbene citacije na eni, improvizatorično spremljavo na drugi strani. Povezujejo ga instrumentalne skladbe. Spored vsebuje pesmi iz vseh ustvarjalnih obdobij, razmerje med nemško in slovensko besedo je približno 20:80.
Jezikovno poigravanje poezije - semantične poslastice tako rekoč - bo v polni meri razveselilo dvojezično publiko. Ampak tudi enojezične (nemško) poslušalke in poslušalci lahko brez težav sledijo predstavi, saj program vsebuje predvsem tiste slovenske pesmi, ki jih je prevedel oz. prenesel v nemški jezik avtor sam.

Aufführung am Montag, 27. Dezember 2010 um 20.00
im Haus Grünspan - Plattform für Kunst und Kultur im Drautal


Abbildung: DIETMAR PICKL von Gerhard Maurer

Archiv 2010